środa, 19 marca 2014

Ciasto mamusiek


Jak wygląda idealne ciasto młodej mamy? Takie którego nie trzeba piec! A dodatkowo jest z kaszy manny stąd skojarzenie macierzyńskie. Za oknem szaro-buro, więc może będziecie mieli ochotę na coś słodkiego?
Jak zwykle w moich przepisach, ciasto mamusiek wielką filozofią nie jest... Aby je zrobić potrzebujecie:

 1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
1 margaryna Kasia
2 łyżki kakao 

Do dzieła!

Margarynę rozpuścić, dodać cukier i cukier waniliowy i kakao.
 Dolewamy mleko i zagotowujemy do gotującego mleka po trochę sypiemy kasze ciągle mieszając aż zgęstnieje. 
1/3 masy gorącej wylewamy na herbatniki i tak 3 warstwy. 
Wierzch polewamy ulubioną polewą ( jeśli kupujecie gotową potrzebne będą 2 sztuki)

Ja do masy dodałam banany i wyszło naprawdę pysznie.
Ps. Ciasto mamusiek wymaga schłodzenia i najlepsze jest po 12 godzinach w lodówce.


 







18 komentarzy:

  1. Super przepis! Niezły jest też sernik na zimno- zrobienie trwa 15 min, ale też trzeba czekać na schłodzenie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam ci się, że sernik na zimno jest częstym gościem w naszej chatce :)

      Usuń
  2. Po poludniu lece po skladniki i robie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pyszności ;) muszę zapisać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany! Ale pyszota. Chyba zaserwuję w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie aż smaka mam na niego,ale herbatników w domu brak .Poczekam do jutra albo weekendu :)
    http://swiatamelki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba wypróbuje :) ja na szybko zawsze robię Zebrę :D bardzo proste ciasto, wystarczy zmiksowac :) zawsze ładnie mi wyrasta i wszyscy ją chwalą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robiłam 3 bita bez pieczenia ale to wygląda przepysznie !!! Chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, 3 bit jest pychota, ale to istna bomba kaloryczna :( również znam i robiłam, w skrócie: herbatniki, krem do karpatki, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, bita śmietana (śnieżka rozrobiona nie w mleku, a w śmietanie 36%) a na wierzch, żeby nie było za słodko gorzka czekolada :) ogólnie pychota :)))))))) ciasto szybko się robi, ale ostatecznie wychodzi całkiem drogo :/

      Usuń
  8. Mmm, zjadłabym, ale karmię piersią i nie mogę kakao ani migdałów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm ja ten przepis mam od mamuśki która karmi piersią . Ale wcale nie musisz dodawać tych składników ;)

      Usuń
  9. Wrzucam na listę przepisów do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award! Serdecznie zapraszam ! Będzie mi miło jeśli odpowiesz :)
    http://projekt-mamu.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Ola to ciasto fachowo się Stefania nazywa;D wiem, bo sama często robię i rzeczywiście pycha!!;)

    malinkowy-dom.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta których nie trzeba piec :) Pieczenie nigdy mi nie wychodzi po prostu. Ale jak tu wytrzymać 12 h z ciastem w lodówce!!!!???

    OdpowiedzUsuń

Podoba ci się ten wpis? Powiedz nam o tym lub kliknij nam lajka! :)

Zobacz jeszcze..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.header-inner .widget div, .header-inner img { margin-left:auto; margin-right:auto; } ul { width:850px; float:left; margin:0 auto; text-align:center; background-color: #fff; padding: 2px 0 4px 4px; border: 0px solid #000; overflow:auto; }